Skrivet av: Kattis | maj 5, 2008

Ishockey VM och YLE:s digitalisering går inte ihop!

IIHFÄntligen skulle man åter igen få gotta sig åt lite kvalitetshockey – hade jag tänkt!!! Upplägget är tämligen bra i och med att flera av länderna har toppat sina lag. Varför man med våld måste ha med hela 16 lag i slutspelet förstår jag i och för sig inte. Ta nu Canada – Lettland till exempel: 7-1. Ja men hur kul är det med en sån match på en skala 1 – 10? Nå, nu måste man ju inte se på alla matcher om man inte vill men vad som egentligen irriterar mig mest just nu är bildkvalitén i TV.

Allt skulle ju bli så mycket bättre med digital TV, eller hur var det nu igen? Hockey är en förhållandevis snabb sport och varje gång kameramannen är tvungen att svepa kameran, i snabb takt, över rinken händer något med bilden (läs allt som oftast). Bilden blir hackig och nu som då finns det fler än en puck i TV-rutan. Fruktansvärt irriterande för känsliga ögon. Där sitter man och kisar efter bästa förmåga men glad blir man inte. Min svärfar, som är något av en expert på dataöverföring, berättade att det helt enkelt beror på att bildöverföringen inte hinner med i den takt som den borde. Detta, i sin tur, lär skall bero på att man har tråttat in för många kanaler i ett ”kanalknippe”. 4 kanaler i ett knippe är max för den mängd data som kan överföras på ett kvalitativt sätt. YLE har åtminstone 5 kanaler i sitt knippe. Dessutom skall man överföra textning på två språk i vissa fall samt referat på två språk i sportsändningar. Normalt märker ögat inte av dessa brister men med hockey på programmet så funkar det synbarligen INTE!!! Reprisen (vid mål etc) i långsam överföring funkar däremot klanderfritt – alltid någonting.

Dessutom har ju YLE gått in för den ”lysande” lösning att man inte längre kan lyssna på sportreferat i direktsändning på svenska i radion. Vad återstår? Läs tidningen nästa dag istället. Då får du åtminstone skarpa bilder och ett referat av någon som har suttit på plats och sett matchen live med egna ögon och således lyckats koncentrera sig på dito. Hur månne epileptiker reagerar på den här formen av bildåtergivning???


Lämna en kommentar

Kategorier